Yazılar

Çakal Nedir

Çakal Nedir

Güney Doğu avrupa, Güney asya ile Kuzey Afrikanın bozkırları. Özellikleri Gececi bir hayvan.Sürü halinde dolaşır ve ulur. kuş ve kemiricileri avlayarak geçinir. Leş ve meyve de yer. Bazan kümes hayvanlarına da saldırır. Ömrü 10-15 yıl. Çeşitleri siyah sırtlı, gri, yanları çizgili, kırmızı Çakal en iyi bilinenleridir.

Köpek cinsinden, ürkek ve vahşi bir hayvan. kürkü kirli sarı, bazı çeşitlerinin sırt ve arka kısmı gri ve siyah, karın kısmı beyazımtraktır. Postu ile kurda, geniş tüylü kuyruğu ile tilkiye benzer.Yerden yüksekliği 40, boyu 60, kuyruğu 30 santimetredir. Avrupa, Asya ve Afrikanın açık bozkırlarında sürüler

halinde gece avlanır. Nadir olarak ormanlarda görülür. kuş, sürüngen ve kemirici memelileri avladığı gibi, aslan ve kaplan gibi yırtıcı hayvanların av artıkları ile de beslenir. insana saldırmaz. Sırtlan gibi leş yediği ve fare, sıçan gibi kemiricileri yok ettiğinden faydalı bir hayvandır. Çok aç kaldığı zamanlar

köylere sokularak kümes hayvanlarını yağmaladığından insanlar tarafından sevilmez. Fazla derin olmayan mezarlardan ölüleri çıkarıp yedikleri de olur. Tabiat ve mizaç olarak sırtlana benzer. Gündüzleri toprak inlerinde, mağara ve ağaç kovuklarında gizlenir. güneşin batışı ile faaliyete geçer. Tepelerin zirvesinde kaba eti üstüne oturarak ürkütücü ve hüzünlü ulumasıyle tanınır.

Dişi, ilkbaharda çiftleşir. 2 ay 60-65 gün kadar sonra 4-9 yavru doğurur. Yavruların bakımına erkek de yardımcı olur. geceler i aile, grup halinde avlanmaya çıkar. Bazan 50-60 başlık gruplar halinde de avlanırlar. Çakalın en büyük düşmanı insandır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir