Yazılar

Çavuşkuşu

Çavuşkuşu

Yaşadığı yerler avrupa, Afrika, Madagaskar ve asyadan Japonyaya kadar olan bölgelerin park, bahçe ve açık arazilerinde. Özellikleri 28-30 cm boyunda, ince sivri gagalı bir kuş. Başında uçları siyah dik tüyleri bulunur. Kanat ve kuyruk tüylerinde enine siyah beyaz bantlar vardır. Çeşitleri Tek tür olup, birkaç alt türü mevcuttur

güvercin kadar veya güvercinden küçük, başının tepesinde yelpaze gibi uzun tüyleri bulunan güzel bir kuş. Vücudu turuncu kahverengi tüylü olup, kanat ve kuyruk tüylerinde enine siyah beyaz bantlar bulunur. ince uzun gagası hafifçe kıvrık ve yandan basıktır. Ayakları kısa ve güçlüdür. Yürürken başını ileri geri salladığında başındaki sorgucu ile hoş bir görünüş arz eder. toprak üstünde sıçrayarak çeşitli oyunlar yapar. erkek dişisine kur yaparken yiyecek taşır. Eşleşme dönemlerinde çıkardıkları sesten

dolayı hüthüt adını almıştır. Buna taraklı kuş ve ibik kuşu da denir. Kuran-ı kerîmde hüthütün Süleyman aleyhisselamın askerlerine su bulma görevi yaptığı, Sebe Melikesi Belkısın sarayını haber verdiği, mektup götürüp ondan haber getirdiğinden bahsedilmektedir. Araplar buna haberlerin babası manasında Ebül-ahbar diye künye vermişlerdir böcek ve kurtçuklarla beslenir. Sivri gagası ile toprağı eşerek çıkardığı kurtları havaya fırlatıp gagasını

açarak havada kapmayı sever. Haşere ile beslendiğinden faydalı bir kuştur. insana rahatlıkla alışır. sonbahar mevsiminde Afrikaya göç eder. bahar da asya ve avrupaya tekrar döner. Yuvasını ağaç kovuklarında veya yüksek toprak deliklerinde yapar. Kuluçka zamanı kuyruk bezinden ağır bir koku yayılır. Dişi çavuşkuşu 4-12 adet açık mavi veya zeytûnî kahverengi yumurtalar üzerinde 16 gün kuluçkaya yatar. Bu sürede erkek tarafından beslenir. Çavuşkuşları göç zamanlarının dışında yalnız yaşamayı seven kuşlardır. Açık arazide bulunabileceği gibi şehir parklarında da rastlanır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir